Inleiding
Sinds kort heb ik een Black Eye HD externe groothoeklens voor mijn iPhone 8 Plus. Deze super groothoeklens kun je eenvoudig met een klem op de camera aan de achterkant of de voorkant plaatsen. De lens is gelijk aan een 16mm lens in 35mm formaat en door de grote beeldhoek van 160° krijg je veel in beeld; ideaal dus voor landschap-, stads- en interieurfotografie. Je kan de groothoeklens ook voor selfies gebruiken, zodat je meer van de omgeving kan laten zien.
Groothoeklens iPhone 11 en 11 Pro
De ultragroothoeklenzen van de iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max hebben een beeldhoek van 120°. Een aantal tips zijn ook van toepassing op deze iPhone modellen.
Voorbeelden van de iPhone standaard lens en de groothoeklens
6 tips voor het fotograferen met een externe super groothoeklens iPhone
1. Fotografeer van heel dichtbij
Als de afstand groot is dan wordt je onderwerp te klein weergegeven. Door met een groothoek van dichtbij te fotograferen, kun je meer van de omgeving in beeld brengen en de samenhang met het onderwerp laten zien.
2. Onscherpe hoeken
De hoeken van de Back Eye HD super groothoeklens zijn onscherp. Je kan eventueel de onscherpe hoeken met croppen weghalen of tijdens het fotograferen het vierkant formaat selecteren.
3. Mensen fotograferen
De super groothoeklens is niet geschikt voor portretten, omdat door de vertekening je dikke neuzen en bolle wangen krijgt. Als je toch mensen fotografeert, neem dan voldoende afstand, zodat de vertekening kleiner is. De iPhone 8 Plus heeft een telelens van 56 mm lens die heel geschikt is voor portretten.
4. Stel scherp op het onderwerp
Met de combinatie van een iPhone en een externe super groothoeklens heb je veel scherptediepte en daarom is bijna alles scherpt. Als je van heel dichtbij fotografeert, dan kun je het beste op het onderwerp scherpstellen. Je kan dat in de iPhone Camera-App doen door op het scherm te tikken. De belichting wordt dan ook bepaald en verspringt soms. Je kan de belichting corrigeren door met je vinger omhoog (lichter) of omlaag (donkerder) te vegen.
In mijn favoriete camera-app Lightroom CC for Mobile kun je voorkomen dat de belichting verspringt, door eerst de belichtingsvergrendeling in te schakelen en dan scherp te stellen op het onderwerp met tikken op het scherm. ProCamera heeft een F/E Lock waarmee je de belichting en de focus vast kan vastzetten.
5. Flitsen
De Black Eye externe super groothoeklens veroorzaakt bij het flitsen een schaduw. Dat is op te lossen door de flits uit te zetten en met een andere smartphone het onderwerp te verlichten.
6. Lensvertekening corrigeren
Rechte lijnen trekken aan de rand van de foto krom. Deze lensvertekening kun je met de app SKRWT (App Store) corrigeren. Als voorbeeld corrigeer ik de tweede foto op deze pagina met SKRWT.
Video: Lensvertekening corrigeren met SKRWT
Video: Hoe plaats je de Black Eye groothoeklens iPhone
Conclusie
Met een externe super groothoeklens heb je veel extra creatieve mogelijkheden voor je iPhone fotografie. Door veel te experimenteren met de afstand en de hoogte van je standpunt, leer je de mogelijkheden van de lens kennen en snel toe te passen.
Lees ook mijn blog over HDR iPhone fotografie of ga naar het overzicht met alle iPhone fotografie blogs.